De CoSA/NAIC-analyse van een Amerikaans bedrijf.

Werkgroep CoSA

Auteurs: Camerik, Kooi en Veerman

 

In vorige nummers van Beter Beleggen zijn tot nu toe twee Nederlandse fondsen met behulp van de CoSA/NAIC-methode geanalyseerd. Om ook over de eigen grenzen te kijken, kiezen we deze keer voor een fonds uit de USA. Waarom? De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld en derhalve hebben we meer keus; meer fondsen in een sector en binnen die sector  weer uitschieters. Bovendien zijn de jaarverslagen zeer goed te lezen en hebben een vrij uniforme indeling. Beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht om hun jaarverslagen te deponeren bij de SEC (Security and Exchange Commission): de Amerikaanse financiële autoriteit, zoals dat tegenwoordig in Nederland bij de AFM ook gebeurt, alleen doen ze dat in de USA al sinds 1934. Deze verslagen zijn zeer compleet en goed leesbaar.

 

We kozen voor een fonds uit de energiesector: AGL Resources. AGL staat voor Atlanta Gas and Light. De onderneming distribueert en transporteert gas, met het accent op distributie en is voornamelijk actief in de staten Georgia, Florida, Maryland, New Jersey, Tennessee en Virginia. Verder exploiteert het bedrijf een glasvezelnetwerk in enkele grote steden Tevens slaat het bedrijf gas op in zoutkoepels in de staat Louisiana en is bezig deze opslag uit te breiden. De onderneming kenmerkt zich door duurzaam en maatschappelijk ondernemen en is of wordt daarom ook opgenomen in een Nederlands beleggingsfonds. Het biedt een goed rendement vanwege de hoge payout ratio van gemiddeld 50 tot 60%.

 

In het 2e kwartaalbericht van dit jaar wordt een nettowinst gerapporteerd van USD 30 miljoen, wat overeenkomt met een WpA van USD 0,40, terwijl de omzet in dat kwartaal toenam tot USD 467. Dat is een toename van 7,1% t.o.v. het tweede kwartaal 2006. De directie verwacht  dat de totale jaarwinst uit zal komen op USD 2,75 - USD 2,85 per aandeel en een positief vooruitzicht voor de rest van het jaar.

 

In de hier getoonde grafiek zien we een nogal grillig verloop van de omzet. De oorzaak hiervan is het desinvesteren en acquireren van andere ondernemingen.


 

 

De winst per aandeel loopt zeer gelijkmatig op, wat resulteert in een WpA r-kwadraat van 0,93. Dit houdt in dat de WpA-waarden zeer dicht bij de trendlijn liggen. De rentabiliteit is zeer gelijkmatig. CoFA prognostiseert voor 2007 een hoge en een lage koers van respectievelijk USD 46 en USD 40, alsmede een WpA van USD 2,88, hetgeen goed overeenkomt met  de hiervoor weergegeven prognose van de directie (zouden zo ook CoFA gebruiken?). Met een koers van USD 38,72 op 26 oktober geeft CoFA het advies ‘Houden’, maar gezien de voorspelde omzet van 2,2 miljard voor 2007 (vorig jaar een echte omzet van 2,62 miljard) zijn bovenstaande  adviezen nogal aan de zuinige kant en is kopen of bijkopen te overwegen, immers de winsten lopen dan ook op met winstprognoses van CoFA tot 13 á 16% per jaar. Met de aanhoudende prijsstijgingen van energie vinden wij kopen gerechtvaardigd. Bij een koers van USD 38,72 en een WpA van USD 2,88 is de K/W-verhouding 13.44 en dat is aan de lage kant.

Minpunten: de verwatering van het aantal uitstaande aandelen en het valutarisico in USD.

Referenties:

http://www.aglresources.com/about/jish_qa.aspx

http://www.ncvb.nl/CoSA (voorgaande artikelen en informatie over CoSA, NAIC en CoFA)


Contact werkgroep-CoSA
Laatst gewijzigd: 06 januari 2008

Terug naar de Index op de hoofdpagina

De CoSA-pagina's zijn sinds 26 oktober 2002 building sheds maal bezocht.